07 33 23 143

gst-mkozina@siol.net
Info

Simfonični orkester

 

Simfonični orkester na katerega je šola še posebej ponosna, šteje okrog 90 članov. Jedro Novomeškega simfoničnega orkestra sestavljajo sedanji in nekdanji učenci Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto, zelo pomemben sestavni element pa tvorijo učitelji godal, pihal, trobil in tolkal, ki nudijo svojim učencem ne le zgled, ampak tudi mentorstvo pri vpeljevanju v orkestralno igro. Seveda to nikakor ne pomeni, da so vrata za druge poustvarjalce zaprta. Prav nasprotno, orkester namreč že vrsto let vabi k sodelovanju tudi številne poklicne soliste, predvsem pevce iz različnih držav in kulturnih okolij. Priložnost za solistično predstavitev z orkestrom prav tako nudi zelo nadarjenim učencem in učiteljem glasbene šole.

 

Novomeški simfonični orkester Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto vsako šolsko leto pripravi koncertni program, ki vsebuje skladbe domačih in tujih avtorjev, že tradicionalno pa nastopi na osrednji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v Športni dvorani Marof v Novem mestu. Orkester deluje na šoli kot nadgradnja vokalno-inštrumentalnim oddelkom in kot praktično delo v sklopu orkestralnega izobraževanja. 

 

 

simfonični orkester
Koncert ob Slovenskem kulturnem prazniku
simfonični orkester
Opereta Caričine amazonke v Slovenski filharmoniji
simfonični orkester
CD plošča: Simfonični orkester Novo mesto
simfonični orkester
CD plošča ob 500 letnici Kapitlja v Novem mestu
simfonični orkester
CD plošča: opereta Majda skladatelja Marjana Kozine
simfonični orkester
CD plošča: opereta Caričine amazonke skladatelja Viktorja Parme
simfonični orkester
Opereta Ženin v zagati skladatelja Viktorja Parme
simfonični orkester
Koncert v okviru Evropske prestolnice kulture

 

Začetki Novomeškega simfoničnega orkestra segajo v leto 1989, ko je skupina učencev in učiteljev iz Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto nastopila kot komorna skupina na koncertu pobratenih mest v Langenhagnu v Nemčiji. Naslednje leto so se komorni skupini pridružili še drugi učitelji, študenti Akademije za glasbo in drugi navdušenci glasbe ter izvedli prvi samostojni koncert kot simfonični orkester. V letih svojega delovanja je orkester zrasel do zavidljivega, 90-članskega simfoničnega orkestra in je kot tak eden pomembnejših amaterskih sestavov te vrste v Sloveniji. Sestavljajo ga zdajšnji in nekdanji učenci Glasbene šole Marjana Kozine, zelo pomemben sestavni element pa tvorijo učitelji, ki svojim učencem nudijo ne le zgled, ampak tudi mentorstvo pri vpeljevanju v orkestralno igro. To pa ne pomeni, da so vrata za druge poustvarjalce zaprta. Orkester namreč že vrsto let vabi k sodelovanju tudi številne poklicne soliste, pevce iz različnih držav in kulturnih okolij ter zelo nadarjene učence in učitelje novomeške glasbene šole.

 

 

Orkester je prispeval k ohranjanju slovenske kulturne dediščine z nekaterimi krstnimi izvedbami s področja slovenske glasbene klasike (Menuet Josipa Ipavca), zanemaril pa ni niti posameznih del iz svetovnega simfoničnega repertoarja (Enescujeva Druga romunska rapsodija), ki jih je prav tako prvi predstavil domačemu občinstvu. Opus skladateljev, katerih življenje in delo sta povezana z Novim mestom, ima zanj prav poseben pomen. V ta namen je izvedel in posnel Slavnostno mašo Ignacija Hladnika s pevskim zborom tovarne zdravil Krka, nato pa še opereti Majda in Dekle z Jadrana skladatelja Marjana Kozine, za kateri je libreto napisal Igor Grdina. Koncertni izvedbi celovečerne operete Caričine amazonke, za katero sta besedilo napisala Kozma Ahačič in Igor Grdina, ter Ženin v zagati, obe plod skladateljske žilice Viktorja Parme, zelo zgovorno sledita tej tradiciji in poslanstvu. Vse štiri omenjene operete je posnela tudi RTV Slovenija.

 

Februarja 2012 je orkester nastopil v okviru Evropske prestolnice kulture v Novem mestu z osrednjim dogodkom Glasbeni mozaik, marca pa je v sklopu mrežnega projekta izmenjave med glasbenimi šolami partnerskih mest sledilo gostovanje v Mariboru. 5. maja 2017 je orkester nastopil na dobrodelnem koncertu v Cankarjevem domu. Koncert z naslovom Lahko sem srce je v celoti posnela RTV Slovenija, potekal pa je pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja.

 

 

Novomeški simfonični orkester je prvih 16 let, od ustanovitve do leta 2006, vodil nekdanji ravnatelj glasbene šole Zdravko Hribar, v letu 2006 pa je dirigentsko palico predal Sandiju Franku, ki je orkester uspešno vodil do leta 2016. V sezoni 2016/2017 je vodenje simfoničnega orkestra prevzel Miro Saje.

 

Simfonični orkester se je do zdaj uspešno znašel tako v simfoničnem repertoarju (A. Bruckner, G. Enescu, E. Grieg, A. Vivaldi, J. Haydn, W. A. Mozart, L. van Beethoven, F. Schubert, A. Dvořák, C. Orff) kot v operno-operetnem žanru (M. Kozina, J. Ipavec, V. Parma). Spregledal ni niti sakralne (I. Hladnik) niti popularne (J. Williams, B. Adamič, M. Sepe, J. Privšek, R. Golob, A. Copland, D. Šostakovič) glasbe. Sad njegovega dela je bil deležen priznanja občinstva in strokovne kritike tako v domačem okolju kot v tujini. Simfonični orkester nudi priložnost uveljavljenim solistom pa tudi izredno nadarjenim mladim glasbenikom Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto, da se kot solisti predstavijo domači in tuji javnosti. Poslanstvo Novomeškega simfoničnega orkestra je že davno preseglo pedagoške dimenzije in je usmerjeno k umetniškim ciljem.

 

 

Novomeški simfonični orkester se je slovenskemu občinstvu prvič javno predstavil 7. februarja 1990 v Domu kulture Novo mesto. Leta 2015 je praznoval 25. obletnico ustanovitve. Ob tej priložnosti je Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto januarja 2015 izdala obsežen Zbornik Novomeškega simfoničnega orkestra ob 25. obletnici delovanja.

 

V sezoni 2019/2020 je orkester obeležil 30 obletnico svojega delovanja in se s podelitvijo plaket zahvalil dirigentoma in ustanovnim članom, ki so v orkestru sodelovali vse od njegove ustanovitve. Plaketo Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto za ustvarjalni prispevek in 30-letno sodelovanje v Novomeškem simfoničnem orkestru so prejeli: Petra Božič, Anton Homan, Ernest Jazbec, Miro Tomšič in Branka Zorić Jazbec. Plaketo za ustvarjalni prispevek in 10-letno uspešno vodenje Novomeškega simfoničnega orkestra pa je prejel Sandi Franko. 

 

 

 

 

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.