07 33 23 143

gst-mkozina@siol.net
Info

Simfonični orkester

Simfonični orkester na katerega je šola še posebej ponosna, šteje okrog 90 članov. Jedro Novomeškega simfoničnega orkestra sestavljajo sedanji in nekdanji učenci Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto, zelo pomemben sestavni element pa tvorijo učitelji godal, pihal, trobil in tolkal, ki nudijo svojim učencem ne - le zgled, ampak tudi mentorstvo pri vpeljevanju v orkestralno igro. Seveda to nikakor ne pomeni, da so vrata za druge poustvarjalce zaprta. Prav nasprotno, orkester namreč že vrsto let vabi k sodelovanju tudi številne poklicne soliste, predvsem pevce iz različnih držav in kulturnih okolij. Priložnost za solistično predstavitev z orkestrom nudi prav tako zelo nadarjenim učencem in učiteljem glasbene šole.

 

Novomeški simfonični orkester Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto vsako šolsko leto pripravi koncertni program, ki vsebuje skladbe domačih in tujih avtorjev. Orkester deluje na šoli kot nadgradnja vokalno-instrumentalnim oddelkom in kot praktično delo v sklopu orkestralnega izobraževanja. Tako kot že vrsto let, bo tudi letos tradicionalno nastopil na osrednji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v Športni dvorani Marof v Novem mestu.

 

 

simfonični orkester
Koncert ob Slovenskem kulturnem prazniku
simfonični orkester
Uprizoritev operete Majda v Slovenski filharmoniji
simfonični orkester
Simfonični orkester Novo mesto
simfonični orkester
CD plošča ob 500 letnici Kapitlja v Novem mestu
simfonični orkester
CD plošča: opereta Majda skladatelja Marjana Kozine
simfonični orkester
CD plošča: opereta Caričine amazonke skladatelja Viktorja Parme
simfonični orkester
Opereta Ženin v zagati skladatelja Viktorja Parme
simfonični orkester
Koncert v okviru Evropske prestolnice kulture

 

Novomeški simfonični orkester, ki je nastal leta 1989 v Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto, je eden pomembnejših amaterskih sestavov te vrste v Sloveniji. S krstnimi izvedbami s področja naše glasbene klasike (Menuet Josipa Ipavca) ter posameznih del iz svetovnega simfoničnega repertoarja (Enescujeva Druga romunska rapsodija) orkester prispeva k ohranjanju slovenske kulturne dediščine. Opus skladateljev, katerih življenje in delo sta povezana z Novim mestom, ima zanj prav poseben pomen. Tako je skupaj s pevskim zborom Tovarne zdravil Krka posnel Slavnostno mašo Ignacija Hladnika, nato pa še opereti Majda in Dekle z Jadrana skladatelja Marjana Kozine, za kateri je libreto napisal Igor Grdina.

 

Tudi koncertni izvedbi celovečerne operete Caričine amazonke, za katero sta besedilo napisala Kozma Ahačič in Igor Grdina, ter Ženin v zagati, obe plod skladateljske žilice Viktorja Parme, zelo zgovorno sledita tej tradiciji in poslanstvu. Pri izvedbi operete Ženin v zagati so sodelovala priznana slovenska imena: dr. Igor Grdina, dr. Stane Granda, dr. Primož Kuret ter priznani slovenski in tuji pevski solisti. Poleg orkestra in solistov so v opereti sodelovali tudi trije novomeški mešani pevski zbori; Mpz Krka, Mpz Pomlad in Mpz Revoz. Slednjo je v celoti posnela RTV Slovenija. 

 

V letu Evropske prestolnice kulture je Novomeški simfonični orkester glasbene šole kar dvakrat sodeloval pri projektu Evropska prestolnica kulture – Maribor 2012. 7. februarja 2012 je na predvečer slovenskega kulturnega praznika izvedel koncert z naslovom Glasbeni mozaik, ki si ga je ogledalo okoli 1500 obiskovalcev, 7. marca pa se je predstavil mariborski publiki v sklopu Evropske prestolnice kulture in mrežnega projekta med glasbenimi šolami iz partnerskih mest.

 

Sezono 2016/2017 je Novomeški simfonični orkester zaključil z dobrodelnim koncertom v Cankarjevem domu. Koncert z naslovom Lahko sem srce je v celoti posnela RTV Slovenija, potekal pa je pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja.

 

V sezoni 2019/2020 je orkester obeležil 30 obletnico svojega delovanja in se s podelitvijo plaket zahvalil ustanovnim članom, ki so v orkestru sodelovali vse od njegove ustanovitve.

 

 

Novomeški simfonični orkester, ki ga je prvih 16 let vodil Zdravko Hribar, v sezoni 2006/2007 pa je poslanstvo dirigenta prevzel Sandi Franko, se je doslej uspešno preizkusil tako v simfoničnem repertoarju (A. Bruckner, G. Enescu, E. Grieg), kot v operno-operetnem žanru (M. Kozina, J. Ipavec). Od izvedb posameznih odlomkov iz zahtevnih del je že pred časom prešel k predstavitvam celotnih partitur. Prav tako ni spregledal niti sakralne (I. Hladnik) niti popularne glasbe (J. Williams, B. Adamič). Njegovi napori so bili deležni zasluženega priznanja občinstva in strokovne kritike ne samo v domačem okolju, ampak tudi v tujini. Poslanstvo Novomeškega simfoničnega orkestra je že davno preseglo običajne pedagoške dimenzije in je usmerjeno k umetniškim ciljem. S šolskim letom 2016/2017 je vodenje orkestra prevzel Miro Saje.

 

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.