07 33 23 143

gst-mkozina@siol.net
Info

Izredni izpiti

Opravljanje letnih izpitov za učence, ki niso vpisani v glasbeno šolo

 

Skladno s 34. členom Zakona o glasbenih šolah lahko opravljajo na glasbeni šoli letni izpit tudi učenci, ki niso vpisani v glasbeno šolo.


Izpit učencev, ki niso vpisani v glasbeno šolo, se opravlja na podlagi 11. člena Pravilnika o izvajanju pouka v glasbenih šolah ter na povsem enak način tako po obsegu, težavnosti in v enakih rokih kot redni letni izpit učencev, ki so vpisani v glasbeno šolo. 

 

Učenec se mora prijaviti k izpitu najmanj 14 dni pred izpitnim rokom, odjaviti pa vsaj 3 dni pred opravljanjem izpita. Za prijavo na izredni izpit je potrebno izpolniti Vlogo za opravljanje izrednega izpita. Poleg tega je potrebno PRED izpitom plačati stroške opravljanja izpita v znesku 65 € na TRR šole, ki je naveden na vlogi. Po plačilu vam bomo poslali račun ter prijavnico k izpitu ter vas obvestili o točnem terminu izrednega izpita.

 

Komisija za opravljanje izrednih izpitov se bo ravnala po Pravilniku o izvajanju pouka v glasbenih šolah (11. člen) oziroma izpitov za tiste osebe, ki niso učenci glasbene šole.

 

Na izpitu je kandidat vprašan pripravljeno snov za izpit, ki jo napiše na obrazec Prijavnica k izpitu (Obr. 1,93), katerega odda komisiji pred izpitom. Na prijavnici mora biti navedena izpitna in druga predelana snov, ki je določena z učnim načrtom. Poleg pripravljene snovi lahko dobi kandidat še dodatno vprašanje, ki zajema snov tistega razreda, iz katerega opravlja izpit.

 

Literatura, s katero kandidat pristopi k izpitu, mora biti v skladu z učnimi načrti za posamezne predmete, ki jih predpiše Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije (z izjemo 1. razreda, kjer se smiselno uporabi navodilo za drugi razred z izborom skladb iz učnega načrta za 1. razred).

 

Učne načrte za posamezni inštrument oz. petje najdete pod Izobraževalni program GLASBA (razdelek III).

Učne načrte za nauk o glasbi najdete tukaj. 

Učne načrte za solfeggio najdete tukaj. 

 

Navodila za opravljanje izrednega izpita iz nauka o glasbi in solfeggia

 

Učbenike za posamezni razred iz nauka o glasbi je potrebno predelati v celoti, kar zajema melodične vaje, ritmične vaje in teoretično snov. 

 

Predpisani učbeniki za nauk o glasbi:

K. Š. Constantini, B. T. Milharčič: MALI GLASBENIKI 1 - 5

M. Š. Pavčič: MALI GLASBENIKI 6

O. Ulokina, A. Urbančič, V. Repše: NAUK O GLASBI 1 - 6

 

Predpisani učbeniki za solfeggio:

M. Š. Pavčič: SOLFEGGIO I in II

 

Vsak kandidat prinese svoj izvod učbenika na izpit.

 

Izredni izpit obsega pisni in ustni del.

 

Pisni del zajema teoretično snov, ki je predpisana v učnih načrtih za posamezni razred nauka o glasbi oz. solfeggia. Najdete jo v delu učnega načrta za nauk o glasbi od strani 332 dalje - STANDARDI ZNANJA, za solfeggio od strani 346 dalje.

 

Ustni del zajema branje ritmičnih vaj in petje melodičnih vaj iz učbenika za posamezni razred. 

 

Spričevalo za opravljen razred iz glavnega predmeta (inštrumenta oz. petja) lahko izdamo le pod pogojem, da je kandidat opravil vse izpite predvidene za posamezni razred (tudi iz nauka o glasbi). V primeru, da kandidat opravlja izpit samo iz inštrumenta oz. petja, mu šola izda potrdilo o uspešno opravljenem izpitu.

 

 

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.