07 33 23 143

gst-mkozina@siol.net
Info

Glasbene pravljice

Glasbena šola organizira in izvaja glasbene pravljice s scensko uprizoritvijo za otroke, ki obiskujejo vrtec in učence nižjih razredov osnovnih šol. Smoter oziroma cilj glasbenih pravljic je širjenje vsebine dejavnosti glasbene šole kot so: spoznavanje inštrumentov, spoznavanje otroških ljudskih in umetnih pesmic, spodbujanje za vpis v glasbeno šolo in pridobivanje učencev za deficitarne oddelke. V glasbeni pravljici sodelujejo učenci glasbene pripravnice in nauka o glasbi ter učenci in učitelji inštrumentalnih oddelkov. Vodja projekta je Petra Slak. Izvedli smo že enajst glasbenih pravljic za otroke: Štirje letni časi, Medvedek Brundi, Notna hiša, Čarobna glasbila, Babica zima (2012), Vitez Rudi (2013), Pingvinček Paul (2014), Wakatanka (2015), Kresniček (2017), Mary Poppins(2019), Dežela ustvarjanja (2021) in musical Mamma Mia (2022). Glasbeni pravljici Notna hiša (založba Nika Records 2002) in Čarobna glasbila (založba Hartman, d.o.o. 2003) sta izdani tudi na CD plošči in kaseti.
 

 

Glasbena pravljica BABICA ZIMA

V šolskem letu 2011/2012 smo z učenci in učitelji Glasbene šole Marjana Kozine v okviru slovenskega kulturnega praznika izvedli kar devet predstav glasbene pravljice Babica zima v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu in Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju za otroke vrtcev in učencev prve triade osnovnih šol iz Dolenjske. Glasbeno pravljico si je ogledalo približno 2000 otrok. Celotna pravljica je avtorstvo naših profesorjev. Zgodbo in besedilo skladb je napisala Petra Slak, aranžmaje pesmic pa je napisal Tomaž Zorko.

 

Glasbena pravljica VITEZ RUDI

Meseca maja 2013 so učenci pihalnega orkestra pod vodstvom Mira Sajeta in učenci pevskega zbora pod vodstvom Petre Slak z učitelji Glasbene šole Marjana Kozine izvedli kar enajst predstav glasbeno scenske pravljice Vitez Rudi v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu in Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju. Predstave so bile namenjene staršem in otrokom vrtcev ter učencem prvih pet razredov osnovnih šol iz Dolenjske. Glasbeno pravljico si je ogledalo približno 2800 otrok. Zgodba govori o vitezu Rudiju, ki hodi na osvajalne pohode po evropskih državah. Otroci so ob spremljanju predstave spoznali značilnosti teh dežel, utrip takratnega časa ter različne glasbene stile. V glasbeno-scenski predstavi so sodelovali pevski zbor, orkester, plesalci in pripovedovalka.

 

Glasbena pravljica PINGVINČEK PAUL

 

Meseca maja 2014 so učenci pevskega zbora pod vodstvom Petre Slak in učenci pihalnega orkestra pod vodstvom Mira Sajeta z učitelji Glasbene šole Marjana Kozine izvedli devet predstav glasbeno scenske pravljice Pingvinček Paul skladatelja Siegmunda Andrasheka v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Z glasbeno pravljico smo gostovali tudi v Glasbeni šoli Radovljica v Radovljici. Predstave so bile namenjene staršem in otrokom vrtcev ter učencem prvih pet razredov osnovnih šol iz Dolenjske. Glasbeno pravljico si je ogledalo približno 2800 otrok. Zgodba govori o Pingvinčku Paulu, ki je želel spoznati svet. Otroci so ob spremljanju predstave spoznali značilnosti različnih dežel po vsem svetu. V glasbeno-scenski predstavi so sodelovali pevski zbor, orkester, plesalci, igralci in pripovedovalka.

 

Glasbena pravljica WAKATANKA

 

Meseca aprila in maja leta 2015 so učenci pevskega zbora pod vodstvom Petre Slak in učenci pihalnega orkestra pod vodstvom Mira Sajeta z učitelji Glasbene šole Marjana Kozine izvedli enajst predstav glasbeno scenske pravljice Wakatanka v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu in Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju. Predstave so bile namenjene staršem in otrokom vrtcev ter učencem prvih pet razredov osnovnih šol iz Dolenjske. Glasbeno pravljico si je ogledalo približno 3500 otrok. V glasbeno-scenski predstavi so sodelovali pevski zbor, orkester, plesalci, igralci in pripovedovalka.

 

Glasbena pravljica KRESNIČEK

 

Meseca maja leta 2017 so učenci Glasbene šole Marjana Kozine premierno izvedli glasbeno scensko pravljico Kresniček v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Predstavo si je v enajstih ponovitvah v treh dneh ogledalo skoraj štiri tisoč gledalcev. Deset predstav v dopoldanskem času je bilo namenjeno vrtcem in učencem nižjih razredov osnovnih šol z dolenjskega območja, enajsta popoldanska predstava pa širšemu občinstvu in staršem nastopajočih. V glasbeno-scenski predstavi so sodelovali člani pevskega zbora pod vodstvom Petre Slak, mladinskega komornega orkestra pod vodstvom Mira Sajeta, plesalci, igralci in pripovedovalka. Priredbo besedila Marije Jezernik je pripravila Petra Slak, aranžma glasbe Radovana Gobca za komorni orkester pa je napisala Ivana Krhin.

 

 

Glasbena pravljica MARY POPPINS

 

V začetku aprila leta 2019 so učenci Glasbene šole Marjana Kozine premierno izvedli glasbeno scensko pravljico Mary Poppins v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Predstavo si je v osmih ponovitvah v treh dneh ogledalo okoli dva tisoč petsto gledalcev. Šest predstav v dopoldanskem času je bilo namenjeno učencem nižjih razredov osnovnih šol z dolenjskega območja. Popoldanska predstava, ki je bila namenjena širšemu občinstvu in staršem nastopajočih je bila v hipu razprodana, zato smo na isti večer izvedli še osmo, dodatno predstavo. V glasbeni pravljicic je sodelovalo okoli 110 otrok, članov otroškega in mladinskega pevskega zbora pod vodstvom Petre Slak ter mladinskega orkestra pod vodstvom Mira Sajeta. Prevod in priredbo besedila Pamelle Lyndon Traves je pripravila Petra Slak, priredbo glasbe Richarda M. Shermana pa je za komorni orkester prispevala Ivana Krhin.

 

 

Igrana glasbena pravljica DEŽELA USTVARJANJA

 

V času pouka na daljavo aprila in maja 2021 so učenci in učitelji Glasbene šole Marjana Kozine pripravili in posneli igrano glasbeno pravljico Dežela ustvarjanja.

V glasbeni pravljici je sodelovalo okoli 40 članov otroškega in mladinskega pevskega zbora pod vodstvom Petre Slak ter 10 učiteljev priložnostnega orkestra. Besedilo, glasbo in kompleten scenarij je pripravila Petra Slak, orkestracijo glasbe je  prispevala Ivana Krhin, za snemanje, režijo in tehnično obdelavo pa je poskrbel Simon Orač.

 

Glasbeno pravljico si lahko ogledate na video kanalu Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto na spodnji povezavi:

 

 

tl_files/galerije/GLASBENE PRAVLJICE/Dezela_ustvarjanja_naslovnica.jpg

https://video.arnes.si/watch/ppxry0qypp4z

 

Musical MAMMA MIA!

 

Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto je v okviru svojih dejavnosti pripravila muzikal Mamma Mia v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, ki je priredba znane filmske uspešnice Mamma Mia, v katerem se prelivajo čudovite skladbe znane švedske skupine Abba. Muzikal je zgodba o ljubezni, iskanju očeta in prijateljstvu, ki ob hudomušnih in nepričakovanih zapletih in razpletih pripelje do srečnega in zanimivega konca. Zgodbo, v kateri se prepletajo petje, ples in igra spremlja prelepa glasba skupine Abbe, ki jo izvajajo solisti, dueti, terceti in mladinski pevski zbor ob spremljavi učiteljskega ansambla. Za scenarij in režijo je tudi tokrat poskrbela zborovodkinja Petra Slak. Muzikal je primeren za vse, ki uživajo v glasbi, petju in veselju. 

Muzikal Mamma Mia je že dvanajsta glasbeno-scenska predstava, s katerimi Glasbena šola Marjana Kozine že več kot petnajst let navdušuje dolenjske predšolske in osnovnošolske otrok ter dijake srednjih šol. 

 

 

Glasbeno-scenska predstava LEPOTICA IN ZVER

 

Otroški in mladinski pevski zbor Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto pod mentorstvom Petre Slak je s šolskim ansamblom v marcu 2023 izvedel šest glasbeno-scenskih predstav Lepotica in zver za otroke vseh vrtcev in osnovnih šol Dolenjske, Posavja in Bele Krajine. Predstavo si je ogledalo okoli 2000 otrok. V glasbeno-scenski predstavi so se pevci Otroškega in Mladinskega pevskega zbora predstavili kot solisti, plesalci in igralci. V glasbeno scenski predstavi je sodelovalo 80 nastopajočih pevcev in inštrumentalistov.

Scenarij in režijo je tudi tokrat pripravila Petra Slak, scena: Gubi Fabjančič, kostumi: Karmen Zaletelj in Anja Gašperšič, koreografija: Ana Arh in Petra Slak. Predstave so potekale v organizaciji Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto in Zavoda Novo mesto.

 

 

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.